Tánccipő, karaktercipő, latin tánccipő, hip hop


Tánccipő

A szülőnek komoly felelőssége van abban, hogy csemetéje számára kiválassza az ideális tánccipőt. Ma már elkényeztetnek minket a gyártók, ezért jól gondoljuk át a döntést.

A gyerekek lába nagyon kényes kérdés, hiszen folyton nő. Ez legyen az első igazodási pont, még véletlenül se vegyünk azért nagyobbat, hogy majd belenő.

Sztepp cipő

A sztepp tánc a kopogó hangzásról kapta a nevét, ahogy a cipő talpára rögzített fémlemezek ütköznek a talajjal. Számos változata van, a kezdőknek sem kell feltétlenül drágán venniük. A jól ismert Mary Jane-fazon itt is nagy népszerűségnek örvend.

Általában a kezdők cipője műanyag talpú, és kevésbé tartós, mint a bőrtalpú változat. Utóbbi nyilván jobb minőségű, ezáltal a hangzás is gazdagabb, mint a műanyag esetében. A kezdő cipő hamar elhasználódik, ahogy fejlődik a gyerek, úgy cseréljük le a cipőt is.

 

Jazztánc cipő, hip hop cipő

Napjaink népszerű zenéi miatt nagyon sok gyerek választja a hip-hop vagy jazz stílust. A jazzcipő és a hip-hop-ra fejlesztett lábbelinek sok tulajdonságában hasonló. Egyes típusai nagyon puhák és vékony, csepp talpuk van. Emiatt rendkívül rugalmasak, és széles kiterjedésű mozgástartományban lehet őket használni.

A hip hop táncosok sokszor olyan sportcipőt használnak, amelyet speciálisan táncra fejlesztettek ki. Érdekes módon ennek is osztott, csepp talpa van. Bár a gyerek lába változik, túl sűrűn ne váltogassuk a cipő fazonokat, hiszen a különböző stílusok eltérő technikát, tehát eltérő lábbelit igényelnek.

A dance sneakerek leginkább egy magasabb talpú és sarkú sportcipőhöz hasonlítanak, amelyek tökéletes tartást adnak a lábnak, de közben maximális rugalmasságot is biztosítanak.

Standard cipő

A standard cipők mondjuk, a jazz cipőhöz képest nagyon alkalmi kinézettel rendelkeznek, szinte olyanok, mint amikor ünneplőt vásárlunk az évzáróra vagy a ballagásra.

Persze bőven elegendő, ha először gyakorlót kap a gyerek alacsony, vastag sarokkal, hogy megtanulja rendesen az egyensúlyozást. Ha már tapasztaltabb, akkor jöhet a vékonyabb, magasabb sarok.

 

Moderntánc cipő

A modern táncokhoz is más fazon dukál, vannak az úgynevezett lírai szandálok vagy papucscipők, melyek leginkább egy harisnyához hasonlítanak.

Latin tánccipő

S persze latin táncokat is lehet már egész fiatalon tanulni, de egy gyermek cipőnél is a stabilitás a legfontosabb. Ne vegyünk túl magas sarkú cipőt a gyereknek, mert felesleges terhelni a kis bokáját és térdét. Inkább alacsonyt válasszunk stabil pántokkal.

A színekkel pedig variáljunk bátran, a gyerekek – főleg a kislányok – szeretik a szép színes dolgokat, aki megteheti, rögtön vegyen két párral.

Mivel csemetékről van szó, akiknek ég a lábán a cipő, gondosan tároljuk és tisztítsuk meg a tánccipőt, hisz ők úgysem fognak törődni vele. Szellőztessük minden óra után, sőt a hordozó is legyen légáteresztő.

Puha szivaccsal töröljük le, a bőr részeket pedig speciális krémmel vagy kefével ápoljuk. Ha engedi az anyaga, mossuk nyugodtan mosógépben, de semmi esetre se tegyük szárítóba, az tönkreteszi a cipőt. Időben mossuk ki, hogy éjszaka tudjon száradni. 

 

<<< vissza Gyermek Balett Oktatás oldalra

.