Balett harisnya

 

Balett harisnya

A balett órai viselet kötelező tartozéka a dressz és a cipő mellett a balett harisnya. A gyerekként elkezdett balett egyik nagy előnye, hogy a kicsik korán megtanulják: a kifogástalan viselet is a fegyelmezettség része, és nem aggódnak amiatt, hogy mutatnak rózsaszínben.  Sőt, alig várják, hogy úgy nézzenek ki, mint a mesebeli balerinák.

Többféle változata van a balett harisnyáknak – lábfejes, lábfej nélküli, átalakítható, kengyel fazon – , de általánosságban elmondható, hogy a gyerekek még a spicc tanulmányok megkezdése előtt többnyire lábfejes harisnyában tanulnak balettozni.

Fiatal korban ez a legideálisabb viselet a tanulmányokhoz, hiszen tökéletesen fedi a gyermeket derék és lábujj között. Azért is javasolt ez a fazon, mert képzeljük csak el, mit csinálna a kicsi óra közben egy lábfej nélküli vagy kengyel fazonban (utóbbi csupán a lábfej egy részét fedi).

Természetesen játszana vele, fel-le tekergetné a lábán, ami elvonná a figyelmét. A klasszikus, lábfejes fazonnál ettől nem kell tartani, arra viszont ügyelni, hogy jól fel legyen húzva.

A balett harisnyák magas derékrésszel készülnek pontosan azért, hogy ne csússzon le mozgás közben, ne kelljen igazítani. Az óra előtt fel kell húzni tisztességesen, és az onnan már nem fog elmozdulni.