Balettcipő

 

Balettcipő

A szülők egy része hajlamos beleesni abba a hibába, hogy egy számmal nagyobb cipőt vesz csemetéjének, mondván nő a lába. Ahogy utcai cipőnél is helytelen ez a hozzáállás, úgy balettcipőnél akár életveszélyes is lehet, hiszen egy rosszul választott lábbeli komoly sérüléseket okozhat.

Ne vegyük el rögtön a gyerek kedvét a tánctól, inkább segítsünk neki! A gyerekek általában nem tudják megmondani, melyik cipő jó nekik, azt viszont igen, hogy melyik nem.

Vásárláskor ellenőrizzük, hogy sehol nem nyom a balettcipő, de nem is lóg. Válasszuk a csepp talpat, mert elősegíti, hogy a gyerkőc minél előbb kontrollálja a mozgását, és érezze, hogy mit bír a lába.

Ami a színeket illeti: szinte biztosak lehetünk abban, hogy a kisfiúk feketét, a kislányok pedig rózsaszínt választanak, tehát a hagyományos árnyalatokat. Ez természetes, hiszen a lánykák ebben a korban tényleg rózsaszínben látják a világot.

A cipő anyaga összetettebb kérdés, mert a gyerek lába folyamatosan nő. Azt javasolják, hogy bőrből érdemes szorosabbat választani, hiszen a használat során úgyis kinyúlik, a vászonnál viszont azt kell megnézni, hogy mindenütt kifeküdjön a lábon.

A folyamatos növés miatt sajnos úgysem ússzuk meg a gyakoribb balettcipő vásárlást, ezért talán ebben a korban praktikusabb az olcsóbb vászon, ami a bőrrel ellentétben gyorsan tisztítható. Ez pedig egy kúszó-mászó-pörgő gyereknél nem éppen hátrány.